Vragen over bedrijfsvoering en financiering

Maakt Warmtebedrijf Apeldoorn winst?

Warmtebedrijf Apeldoorn is een commerciële organisatie. Voor de continuïteit van het bedrijf is winst maken nodig. Wij zijn een bedrijf dat vrij recent is gestart en we hebben grote investeringen gedaan en zullen die ook de komende jaren blijven doen. Op dit moment is er geen sprake van winst, wel van een positief rendement op de investeringen en we hebben een gezonde bedrijfsvoering. Eventuele winst die wordt gemaakt, zal de komende jaren direct opnieuw geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van het slimme, groene warmtenet in Apeldoorn.

De ACM controleert of een warmtebedrijf teveel winst maakt. Zij mogen ingrijpen als een warmteleverancier te veel winst maakt. Zij kunnen verder onderzoeken of een warmteleverancier misbruik maakt van zijn machtspositie. En of de tarieven onredelijk hoog zijn.

Meer informatie: https://www.acm.nl/nl/energie/warmte-en-koude/warmtetarieven/tarieven-warmte-en-koude

Technisch gezien zijn jullie de enige leverancier. Heb ik daar nadeel van?

Als de warmtemarkt een vrije markt zou zijn, zou dat mogelijk nadelig zijn voor afnemers. Maar dit is niet het geval, de markt is streng gereguleerd door de overheid.

Om ervoor te zorgen dat warmteleveranciers geen misbruik maken van hun positie, controleert de ACM de markt. De ACM stelt maximumprijzen vast en ze controleren of warmteleverancier niet teveel winst maken. Op deze manier is de consument er ook zeker van dat ze een prijs betalen die niet te hoog is. Door de hoge energietarieven is een warmtenet het goedkoopste alternatief, in vergelijking met een nieuw af te sluiten contract voor aardgas of elektriciteit. Bovendien zet Warmtebedrijf Apeldoorn zich actief in om zo efficiënt mogelijk te werken, waardoor wij de maximumtarieven van de ACM kunnen loslaten. Onze kostprijs is lager en dus kunnen we een lager tarief rekenen.

Daarbij is het ook goed om te weten dat Warmtebedrijf Apeldoorn met de gemeente Apeldoorn heeft afgesproken dat wij een open warmtenet hebben en geen zogenaamde ‘concessie’ genieten. Wij hebben dus officieel geen alleenrecht om in een bepaald gebied warmte te mogen leveren. Andere warmtebedrijven in bijvoorbeeld de grote steden hebben dat soms wel. In feite zijn wij simpelweg de eerste aanbieder die het warmtenet aanlegt, net zoals de GasUnie dat destijds ook deed voor het aardgasnet.

Hoe zit het met aandeelhouders en investeringsfondsen?

Warmtebedrijf Apeldoorn werkt nauw samen met platform Energie voor Elkaar, dat ook een belang heeft in ons bedrijf. Dat is een platform voor zeer groene en duurzame warmtenetten, waarbinnen alle kennis, kunde en financiering gebundeld wordt voor de individuele warmtebedrijven. Het is dus géén beursgenoteerd bedrijf met investeringsmaatschappijen en groepen aandeelhouders. Bij sommige lokale warmtenetten is ook de gemeente een aandeelhouder. Dat is bij Warmtebedrijf Apeldoorn (nog) niet het geval.

Energie voor Elkaar werkt weer nauw samen met een Europees investeringsfonds genaamd Asper Dorothea, waarin bijvoorbeeld veel pensioenfondsen zitten. Het fonds is opgericht om duurzame projecten te financieren in hele langetermijn-projecten. Hierdoor kunnen wij als klein bedrijf de investeringen doen om de nieuwe infrastructuur van een warmtenet aan te leggen.

Bovendien is de markt gereguleerd door de ACM (Autoriteit Consument & Markt), met een maximum hoeveelheid winst die een warmtebedrijf mag maken. Het is dus geen markt waar exorbitante marges gerekend kunnen worden.

Werken bij Warmtebedrijf Apeldoorn

Zijn er vacatures bij Warmtebedrijf Apeldoorn?

Onze vacatures staan op de website van Energie voor Elkaar: https://energievoorelkaar.nu/werken-bij/.